L'escultura de gran format

La dècada dels anys seixanta també va ser un període de renovació per l’escultura, que, sota el moviment artístic del Pop Art, es va obrir pas entre la representació visual de la realitat, de “lo domèstic”, de “lo vulgar”, fent honor als articles de consum més ordinaris. Claes Oldenburg, Robert Indiana o Roy Lichtenstein sorgiren com grans representants d’aquest nou moviment escultòric que rendia culte als objectes més quotidians.

Robert Indiana
Robert Clark, més conegut com a Robert Indiana, és un artista nord-americà associat amb el moviment Pop Art. Les seves obres es caracteritzen per l’aplicació de símbols i paraules de la vida diària i quotidiana, amb colors i tonalitats vives, les quals representen la cultura i la societat nord-americana de forma irònica.

L’obra més representativa de Robert Indiana és la sèrie de cartells, serigrafies i escultures basades en la paraula LOVE, creada al 1964 com a element gràfic de la felicitació nadalenca del MOMA. El 1973, el Servei Postal dels Estats Units creà un segell de 8 centaus, el primer de les múltiples sèries de segells, conegudes com a love stamps. Les escultures de Indiana estan repartides arreu del món, i podem trobar-ne tant a la Sisena Avinguda de Nova York, com a la ciutat de Tokio, o al País Basc.













Claes Oldenburg

Escultor nord-americà, pioner de l’escultura Pop Art. La seva obra es basa en la instal·lació a llocs públics de rèpliques a gran escala d’elements i objectes quotidians. En 1961, Oldenburg obrí una tenda a la ciutat de Nova York, en la qual venia reproduccions d’escaiola d’hamburgueses, sandvitxos, pastissos i altres tipus de menjar ràpid, dels quals, posteriorment, construí versos a escala gegantina.

Una de les seves escultures més representatives és Lipstick on Caterpillar Tracks, creada en 1974, la qual consistia en una barra de llavis que es desinflava, fins el moment en el que algú la tornava a omplir d’aire. Un altra obra important és la Pinça de roba, realitzada per Claes Oldenburg, l’any 1976.














Roy Lichtenstein
Artista gràfic i escultor nord-americà, conegut especialment per les seves interpretacions a gran escala de l’art del còmic, tant en els seus quadres, com a les seves escultures. La Cabeza de Barcelona és una escultura dissenyada per Lichtenstein, i realitzada per l’escultor Diego Delgado, entre els anys 1991 i 1992, amb motiu de la reestructuració urbana de Barcelona pels Jocs Olímpics. Aquesta escultura està situada al Passeig de Colón, y té unes dimensions de 15 metres d’altura per 6 metres d’amplada.




















Lichtenstein destaca alhora per ser un magnífic il·lustrador, especialitzat en obres a gran format inspirades en el llenguatge del còmic. A continuació presentem un muntatge audiovisual en el qual es realitza un recull de les seves grans obres.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Biopop

La meva foto
Bellaterra, Barcelona, Spain
Direcció d'Art, 4t de Publicitat i RR.PP., Universitat Autònoma de Barcelona.

PopArtUAB som

PopArtUAB som
Marta Garcia, Núria Martí, Carlota Garcia, Laura Ribes i Clara Lozano

Contacta amb nosaltres